Quantcast
Channel: ΚΡΑΧΤΗΣ
Viewing all 3577 articles
Browse latest View live

Τιμητική υποδοχή του Διονύση Πασχάλη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

$
0
0
* Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ κ. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΣE ΣΥΝΑΝΤΗΣEIΣ ΤΟΥ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ.
Εξαιρετικές εντυπώσεις σε....εκπροσώπους του Αμερικανικού Κογκρέσου φαίνεται να άφησε η επίσκεψη του Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάληστο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατά το προηγούμενο διάστημα, η οποία σχολιάστηκε θετικά τόσο από Αμερικανούς αξιωματούχους όσο και από Έλληνες της εκεί Ομογένειας, καθώς αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα που παρουσιάστηκαν σε εκεί έντυπα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Πασχάλης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους Gus Bilirakis (R-FL), Carolyn Maloney (D-MD), John Sarbanes (D-MD), Dina Titus (D -NV) και Niki Tsongas (D-MA). Κατά την επίσκεψή του τον συνόδευαν ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου κ. Νίκος Λαρυγάκης, η Νομική Σύμβουλος κ. Γεωργία Πολύζου και ο Γραμματέας της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Στέλιος Κυριμλής.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κυριμλής, οι Γερουσιαστές επιφύλαξαν τιμητική υποδοχή στον κ. Πασχάλη κατά την είσοδό του στο Καπιτώλιο, τον καλωσόρισαν εγκάρδια, τον φιλοξένησαν στα γραφεία τους και του αφιέρωσαν ικανό χρόνο για συνομιλίες γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα όμως συζήτησαν μαζί του θέματα που αφορούν τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, κυρίως σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις προοπτικές του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η Ανωτάτη Αρχή του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια κανονικής συνεδρίασης στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Διονύσης Πασχάλης, τίμησαν τον ίδιο καθώς και όλο το διοικητικό συμβούλιο, προσφέροντας τιμητική πλακέτα, για την μορφή και πορεία που έχουν δώσει στο Αλεξάνδρειο και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τα μέλη της Ανωτάτης Αρχής διαπίστωσαν με μεγάλη συγκίνηση πως το Ίδρυμα όχι μόνο πληροί πλέον επάξια τους σκοπούς οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στο καταστατικό του, αλλά και εκπληρώνει το όραμα των Απανταχού Μακεδόνων: Αγκαλιάζει και προωθεί την αληθινή ιστορία του τόπου μας, την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό μέσα από διάφορες δράσεις.

Ο πρώην Γραμματέας της Ανωτάτης Αρχής και ιδρυτικό μέλος του Δ.Ι.Μ.Α. Δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννης, οι πρώην πρόεδροι της Ανωτάτης Αρχής Παναγής Μητούλης, Φώτης Γερασόπουλος, Πάνος Σπηλιάκος, ο νυν Αντιπρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, ο Νομικός Σύμβουλος Θεόδωρος Βασιλάκης και ο Γραμματέας Στέλιος Κυριμλής ομόφωνα εξήραν το έργο που επιτελεί ο πρόεδρος κ. Πασχάλης και τα μέλη του συμβουλίου της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Ο Δρ. Σ.Παπαγιάννηςχαρακτηριστικά τόνισε: «τα ολόθερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Πασχάλη! Επιτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο! Θέλουμε να γνωρίζει πως όλοι μας τασσόμεθα στο πλευρό του», ενώ ο πρώτος πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής και οραματιστής αυτού του έργου, ο κ. Παναγής Μητούλης, φανερά συγκινημένος, πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανος, γιατί το έργο που οραματίστηκα γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε στο πλευρό μας έναν δυναμικό πρόεδρο ο οποίος σε λίγο μόνον χρονικό διάστημα κατόρθωσε πολλά τα οποία συνάδουν με τους σκοπούς του καταστατικού μας, αλλά και με το όνειρο των Μακεδόνων να καταστεί το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου ένας φάρος που θα εκπέμπει πολιτισμό».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Γκατζούλης και ο Δρ. Μπαλτατζής, όσο και η κ. Μητκώνη συνέδραμαν γενναιόδωρα υποστηρίζοντας το έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα.

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι Έλληνες Μακεδόνες της Νέας Αγγλίας τον κ. Πασχάλη στο Newton της Μασαχουσέτης, όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμή του. Η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, κ. Νίνα Γκατζούλη, συνδιοργανώτρια της βραδιάς, καλωσορίζοντας τον κ. Πασχάλη τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε στο πλευρό μας έναν δυναμικό πρόεδρο που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έκανε πολλά.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο του». Η δε κ.Ροδή Μητκώνη, επίσης συνδιοργανώτρια της δεξίωσης και Κυβερνήτης της περιοχής Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης, ανέφερε: «Παρακολουθούμε το έργο που γίνεται στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσω της νέας τεχνολογίας και αναπτερώθηκαν τα όνειρά μας γι αυτό το έργο. Κύριε Πασχάλη, είμαστε μαζί σας».

ΟΠρόεδρος κ. Διονύσης Πασχάλης ευχαριστώντας τους παραβρισκόμενους για την όμορφη βραδιά, επισήμανε: «Το Ίδρυμα έχοντας ως εφόδιο την ενότητα των Απανταχού Μακεδόνων στηρίζει και προωθεί δυναμικά την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Πατρίδας μας».

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Πασχάλης συμμετείχε και σε μία ακόμη τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του, όταν ο κ. Σωτήριος Γεωργιάδης Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωραφιτών «Μέγας Αλέξανδρος», η κ. Ροδή Μητκώνη Κυβερνήτης Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης και η κ. Θεοδώρα Πιρπερή Πρόεδρος των Θυγατέρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου του πρόσφεραν τιμητική πλακέτα για το έργο που επιτελείται στο σπίτι των απανταχού Μακεδόνων, καθώς και μια γενναιόδωρη χρηματική δωρεά για τις ανάγκες του Αλεξανδρείου. Η εκδήλωση διεξάχθηκε σε ζεστή ατμόσφαιρα και με την εκτίμηση και σεβασμό έκδηλο στα πρόσωπα όλων.

 - Ο Νίκος Λαρυγάκης, ο Στέλιος Κυριμλής και ο Διονύσης Πασχάλης με την συν-Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων Βουλευτή Κάρολιν Μαλόνη (του Δημοκρατικού Κόμματος-Πολιτεία Νέας Υόρκης)

 - Ο Διονύσης Πασχάλης με την Βουλευτή Ντίνα Τίτους (του Δημοκρατικού Κόμματος – Πολιτεία της Νεβάδα)

 - Ο Βουλευτής Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικό Κόμμα – Πολιτεία της Μέριλαντ)

- Ο Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – Πολιτεία της Φλώριδα) με τον Διονύση Πασχάλη

- Ο Διονύσης Πασχάλης με την Βουλευτή Νίκη Τσόνγκα (του Δημοκρατικού Κόμματος-Πολιτεία της Μασαχουσέτης).

 - Δεξίωση στην Βοστώνη των ΗΠΑ προς τιμή του κ. Διονύση Πασχάλη

 - Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ανωτάτης Αρχής στην Νέα Υόρκη

 - Τιμητική εκδήλωση από τον κ. Σωτήριο Γεωργιάδη Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωραφιτών «Μέγας Αλέξανδρος», την κ. Ροδή Μητκώνη Κυβερνήτης Νέας Αγγλίας της Παμμακεδονικής Ένωσης και την κ. Θεοδώρα Πιρπερή Πρόεδρος των Θυγατέρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τον Πρόεδρο κ. Διονύση Πασχάλη.


http://www.alexandreon.edu.gr/
aleksandrio@hotmail.com
Τηλ: +302352021000

Ο Kατερινιώτης Λάζαρος Λάμπρου υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό - Είναι ο μικρότερος των "εννιά"που έγιναν επαγγελματίες

$
0
0
ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ
Όταν μια ομάδα κάνει επαγγελματία έναν ποδοσφαιριστή που είναι μόλις 16 χρονών και τριών μηνών (όχι ακόμα κλεισμένα), σημαίνει ότι υπάρχει θέμα με τον εν λόγω ποδοσφαιριστή. Μάλιστα σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα πλην του Παναθηναϊκού ο Λάζαρος Λάμπρου, για τον οποίο γίνεται ο λόγος, θα ήταν σημείο αναφοράς ως ο μικρότερος επαγγελματίας στην.....ιστορία της ομάδας.
Αυτό όμως δεν ισχύει σε ότι έχει να κάνει με το τριφύλλι καθώς η "μεγάλη της Παιανίας σχολή"είχε βγάλει στο πρόσφατο παρελθόν παίκτες όπως ο Καπίνο και ο Μαυρίας οι οποίοι υπέγραψαν σε μικρότερη ηλικία τα πρώτα τους επαγγελματικά συμβόλαια με τους πράσινους αλλά και ο Νίνης που ήταν ο πρώτος της νέας φουρνιάς αλλά μεγαλύτερος από τον Λάμπρου για λίγους μήνες. 
Για την ιστορία ο Καπίνο ήταν ο μικρότερος όλων καθώς ο γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1994 νεαρός γκολκίπερ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο την 1 Αυγούστου 2009, σε ηλικία δηλαδή 15 ετών και τεσσάρων μηνών ουσιαστικά. Ενώ ο Μαυρίας που υπέγραψε την ίδια μέρα με τον γκολκίπερ των πράσινων όντας γεννημένος στις 21 Φεβρουαρίου ήταν ένα μήνα μεγαλύτερος από τον Καπίνο.
Ο μικρός Λαζαρής
Ας περάσουμε όμως στο θέμα μας που είναι ο Λάζαρος Λάμπρου ή Λαζαρής για τους γονείς του καθώς έτσι τον φωνάζουν. Ο βενιαμίν των "εννιά"επαγγελματιών γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1997 στην Κατερίνη και είναι το μεσαίο παιδί της οικογένειας του Βασίλη και της Ευτυχίας. Έχει έναν αδερφό μεγαλύτερο τον Γιάννη και μια αδερφή μικρότερη την Έλενα.
Το ποδοσφαιρικό μικρόβιο το είχε μέσα του καθώς ο πατέρας του Βασίλης ασχολιόταν μικρός με το ποδόσφαιρο έχοντας αγωνιστεί στον Πιερικό αλλά και στον Αιγινιακό με τον οποίο αγωνίστηκε στην Γ'Εθνική ενώ τώρα διατηρεί ένα γυμναστήριο στην Κατερίνη.
Από μπαμπά... ποδοσφαιριστή
Οι γονείς του θυμούνται τον Λάζαρο από μικρό με μια μπάλα στα πόδια ενώ από μικρή σχετικά  ηλικία εντάχθηκε στην ΑΕ Ποντίων η οποία είχε συνεργασία με τις σχολές ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού όντας μέλος της. Ο λιλιπούτειος τότε ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ με την ομάδα του και όπως ήταν λογικό τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα. Οι σκάουτερ των σχολών με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Μάρκου ταξίδεψαν μέχρι την Κατερίνη για να τον δουν να αγωνίζεται. Το ίδιο έκανε εν συνεχεία και ο Γιώργος Καφές αλλά και ο πρόεδρος των σχολών Γιώργος Καπουράνης.
Όλοι τους ξετρελάθηκαν με αυτό που είδαν και το όνομα Λάμπρου γράφτηκε στους υπό δοκιμή ποδοσφαιριστές της Παιανίας. Έτσι και έγινε με τον νεαρό ποδοσφαιριστή να έρχεται αρχικά τον Μάιο του 2010 για την πρώτη δοκιμή με την οποία κέρδισε και όλους τους προπονητές της ομάδας αλλά λόγω του ότι ήταν μικρός δεν εντάχθηκε από τότε στον Παναθηναϊκό.
Η κάθοδος στη Παιανία και το όχι στον ΠΑΟΚ
Τον επόμενο Μάιο, το 2011, ήρθε ξανά για δοκιμή κάνοντας και πάλι όλους τους προπονητές να εισηγηθούν την απόκτηση του και μάλιστα με τους πράσινους να του δίνουν μια θέση ως εσώκλειστου στην Παιανία. Έτσι και έγινε και από το καλοκαίρι του 2011, σε ηλικία 13,5 ετών ο Λάμπρου άφησε τους γονείς του και εντάχθηκε στην ακαδημία της Παιανίας με σκοπό να δουλέψει σκληρά και να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.
Την ίδια περίοδο αρκετές ομάδες έχοντας μάθει για το ταλέντο του και έχοντας δει αγωνιζόμενο τον Λάμπρου πλησίασαν τον πατέρα του για να τον κάνουν δικό τους. Ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκε επίσημα και μίλησε με τον πατέρα του 16χρονου άσου ενώ και ο Ολυμπιακός μέσω τρίτων ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του.
Τον έπεισε ο Σαμαράς
Μια κουβέντα όμως του Βασίλη Λάμπρου με τον τεχνικό διευθυντή των ακαδημιών Γιάννη Σαμαρά ήταν αρκετή για να τον πείσει ώστε ο γιος του να έρθει στην Αθήνα για χάρη του τριφυλλιού. 
Άλλωστε ο κ. Λάμπρου όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη από τον Γιάννη Αλαφούζο γιατί είχε επιλέξει τότε να έρθει ο γιος του στον Παναθηναϊκού του απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη πως η κουβέντα με τον διευθυντή της ακαδημίας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο τον έκαναν να πει το ναι στο τριφύλλι.
Η πρώτη σεζόν στον Παναθηναϊκό τον βρήκε στην ομάδα των Παίδων και την επόμενη ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Έφηβους υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Σάμιου όντας ο πιο μικρός εκείνης της ομάδας που αποτελούνταν από παιδιά γεννημένα το 1996 και το 1997. Στην δεύτερη του χρονιά στον Παναθηναϊκό ήρθαν οι πρώτες του συμμετοχές στο πρωτάθλημα Κ-17 και η κλήση του στην Εθνική ομάδα.
Στάθηκε και άτυχος όμως καθώς τον Φεβρουάριο του 2013 σε ένα ματς με τον ΟΦΗ σε μια ανύποπτη φάση έπεσε και χτύπησε στον αγκώνα του. Μάλιστα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση η οποία τον ανάγκασε να χάσει όλη τη χρονιά και να μην αγωνιστεί και στην τελική φάση του Final-4 που έγινε στην Ξάνθη. 
Συνωστισμός από μάνατζερ και η ομάδα από τη Γαλλία
Στην έναρξη της προετοιμασίας για την φετινή σεζόν όμως ήταν κανονικά παρών και από την πρώτη στιγμή είναι βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας Κ-17 ενώ μάλιστα αποτελεί και τον πρώτο σκόρερ την φετινή σεζόν έχοντας ξεπεράσει τα 20 τέρματα.
Αρκετοί σκάουτερ, μάνατζερ αλλά και τεχνικοί διευθυντές ομάδων το τελευταίο διάστημα πολιόρκησαν τον πατέρα του νεαρού άσου ώστε είτε ο μικρός να υπογράψει μαζί τους, είτε ακόμα να αφήσει και τον Παναθηναϊκό για να μεταβεί στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον ενός συλλόγου από την Γαλλία και το πρέσινγκ τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ έντονο. Ο πατέρας του νεαρού ποδοσφαιριστή όμως προσγειωμένος και θέλοντας το παιδί του να κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο ικανοποιήθηκε αφάνταστα από την υπογραφή συμβολαίου και μάλιστα ηρέμησε όταν έγινε γνωστό και επίσημα πως υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο καθώς το τηλέφωνο του σταμάτησε να χτυπάει σαν τρελό.
Αν και υπήρξε και την Πέμπτη ένα τηλεφώνημα από μάνατζερ ο οποίος εκείνη την ώρα δεν γνώριζε πως ο νεαρός άσος είχε "δεθεί"με τους πράσινους για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
Η κοπάνα και τα γλυκά
Ο Λάζαρος Λάμπρου ο οποίος πηγαίνει στην Δευτέρα Λυκείου σε σχολείο του Κορωπίου την Πέμπτη την έκανε... κοπάνα προκειμένου να βρεθεί στα γραφεία της πράσινης ΠΑΕ μαζί με τον πατέρα του ο οποίος κατέβηκε αυθημερόν από την Κατερίνη. Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του και τα συγχαρητήρια από τον Γιάννη Αλαφούζο πήγε με γλυκά στο Κορωπί όπου δέχτηκε και εκεί τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων. Κάτι αντίστοιχο φυσικά έγινε και την Παρασκευή στο σχολείο του.
Το αγωνιστικό του στυλ και η... προετοιμασία
Σε ότι έχει να κάνει με το στυλ του και το αγωνιστικό του προφίλ πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος είναι δεξιοπάδαρος αλλά χειρίζεται με άνεση και το αριστερό. Μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις πίσω από την επίθεση αλλά και ως σέντερ φορ. Και αυτό γιατί όπως λένε άπαντες στο Κορωπί η επαφή που έχει με τα δίχτυα είναι τρομερή. Επίσης όντας αρκετά ψηλός για την ηλικία του και εκμεταλλευόμενος τις θέσεις που παίρνει μέσα στην περιοχή έχει σκοράρει αρκετές φορές και με το κεφάλι.
Η τεχνική του είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και αρέσκεται πολλές φορές στο να κάνει με αρκετή επιτυχία περίτεχνες τρίπλες κάνοντας τον αντίπαλο να μην ξέρει τι τον περιμένει. Παράλληλα όταν χρειάζεται είναι και απλός στο παιχνίδι του δίνοντας την μπάλα με την μία και ψάχνοντας αρκετά συχνά την κάθετη πάσα προς του συμπαίκτες του σε Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδας.
Ο Λάμπρου έχει το χάρισμα και το ταλέντο ενώ παράλληλα έχει και το κεφάλι κάτω. Αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο που να κόψει την εξέλιξη του τότε σε λίγα χρόνια-ίσως και νωρίτερα θα μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες που έχουν βγει από την ακαδημία του τριφυλλιού καθώς θα παίξει σίγουρα στην πρώτη ομάδα των πράσινων.
Το ξεκίνημα θα γίνει από το καλοκαίρι όπου αναμένεται να μετέχει στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού έχοντας κερδίσει ήδη τον Γιάννη Αναστασίου και τους συνεργάτες του.
http://olympiobima.gr/

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

$
0
0
Πρωτοσέλιδο

Υποχωρήσεις στα εργασιακά, για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα
Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση
18.03.2014Οικονομία
Με τα εργασιακά ζητήματα να παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών και το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας κάνει βήματα πίσω, ενώ σε άλλα ζητήματα προσπαθεί να εξασφαλίσει χρόνο, ζητώντας μεταβατική περίοδο.

Περισσότερα από 6.000 φάρμακα συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για να δοθούν στα κοινωνικά φαρμακεία

18.03.2014 Τοπικά
Σοφία Μαυρίδου: Οι πολίτες της Πιερίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων υπέρ των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την ευαισθησία τους για τον συνάνθρωπο.

Για τις Περιφερειακές Εκλογές
"Πολίτες Μπροστά"από τη Νιόβη Παυλίδου

18.03.2014 Τοπικά
Τις απόψεις και τη φιλοσοφία του συνδυασμού "Πολίτες Μπροστά"παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου στην Κατερίνη η υποψήφια περιφερειάρχης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου.

Στις 29 Μαρτίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθήνων, 60 περίπου Αρχιερέων, ιερού κλήρου και πιστών
Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιου

18.03.2014 Τοπικά
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου.

Αποζημιώσεις ύψους 6,8 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

18.03.2014 Τοπικά
Σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμού 5.058 παραγωγών

Συνελήφθη ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου στην Κατερίνη

18.03.2014 Τοπικά
Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστης υπηκόου Βουλγαρίας, η οποία δε συνελήφθη κι αναζητείται
18.03.2014 Εκλογές στο Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Πιερίας
18.03.2014 Στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες των τριών ΡΟΜΑ
18.03.2014 Οι "Γιατροί του Κόσμου"στην Πιερία
 Αθλητισμός
Για το πρωτάθλημα μπάσκετ Β'εθνικής κατηγορίας
Πιερικός Αρχέλαος - Λιβαδειά 81 – 72
18.03.2014
 Το πείσμα και το πάθος των παικτών και των προπονητών του Πιερικού Αρχελάου για νίκη επί της Λιβαδειάς απέδωσε τους καρπούς του το κυριακάτικο απόγευμα, αφού το σκορ 81-72 χάρισε και πάλι τα χαμόγελα στον κόσμο που κατέκλυσε το κλειστό γυμναστήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Κατερίνης.
Σημαντικό βήμα παραμονής!!!
Βατανιακός-Αναγέννηση Καρδίτσας 3-1
18.03.2014
 Τις πιθανότητες του για παραμονή στην κατηγορία αύξησε ο Βατανιακός μετά τη νίκη που πέτυχε επί της Αναγέννησης Καρδίτσας.
Και η επέλαση... συνεχίζεται!!!
Ρήγας Φεραίος-Αχιλλέας Νεοκαισάρειας 0-2
18.03.2014
 Καλύτερος ο Αχιλλέας Νεοκαισάρειας, πήρε δίκαια τη νίκη στο Βελεστίνο, επικρατώντας επί του τοπικού Ρήγα Φεραίου με 2-0 και παρέμεινε 2ος στη βαθμολογία, πλησιάζοντας όμως στον βαθμό την πρωτοπόρο Λαμία.
«Λύτρωση» στο φινάλε
Πιερικός - Δόξα Δράμας 2 - 1
18.03.2014
 Με τον Μανίκα να παίρνει τη... ρεβάνς για το χαμένο πέναλτι στο 52'
Αγκαλιά με τα μπαράζ!!!!
Αιγινιακός - Ηρακλής 1 - 0
18.03.2014
 Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Αιγινιακός που επικράτησε με 1-0 του Ηρακλή στο Δημ. Γήπεδο Αιγινίου «Γιάννης Παραλυκίδης».

ΠΑΛΙΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ, ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ - ΣΤΕΚΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ - Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ - Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ "ΒΑΤΑΝ" .......ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ...ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΘΟΔΩΡΕ ΠΑΥΛΙΔΗ; Φωτογραφικο ρεπορταζ - Βίντεο

$
0
0

 Απο το 2009 με απανωτά  δημοσιεύματα, έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό της Πιερίας η κατάσταση που επικρατεί στο παλιό γκαράζ του Δήμου και τι υφίσταται η γειτονιά εκεί.Το ξαναεπαναφέρουμε γιατί πρέπει να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι αυτή τη φορά οι υπογραφές θα μαζευτούν και θα έχουν ονοματεπώνυμο και κείμενο ενάντια στην Δημοτική Αρχή.Και άς τολμήσει κάποιος υποψήφιος της.....πλειοψηφίας να πλησιάσει για να ζητήσει την ψήφο της περιοχής... το λέμε γιατί οι "πολιτικοί"μόνον έτσι καταλαβαίνουν... Το ακούς Θόδωρε Παυλίδη; ... Η γειτονιά σου είναι.. τί έκανες ώς αντιπολίτευση στον κ Χιονίδη για το θέμα αυτό; τίποτε.τώρα είσαι υποψήφιος μαζί του.. να το έχει υπόψιν σου... Το ακούς και εσύ Θανάση Λιακόπουλε που μοιράζατε αφειδώς στις γειτονιέςτις μακέτες του πάρκου;.......

Παρακάτω παραθέτουμε το παλιότερο άρθρο απο το 2011 που και σήμερα είναι επίκαιρο γιατί δέν έχει αλλάξει τίποτε εντελώς..............

ΠΑΛΙΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ, ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ - ΣΤΕΚΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ

 
Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011
Αντί για ευχές για καλή χρονιά και καλύτερο το 2011, αρχίσαμε με γκρίνιες και δικαιλογημένα...
Ξεκινήσαμε να γράφουμε για το παλιό γκαράζ του Δήμου Κατερίνης, στην αρχή με χαρά και ελπίδα ότι θα γίνει πάρκο (δείτε το παλιό άρθρο εδώ ) , μετά απο λίγο καιρό διαπιστώσαμε αργοπορίες (δείτε το άρθρο εδώ!!) .. ,στη συνέχεια λίγο καιρό πρίν τις Δημοτικές εκλογές διαπιστώσαμε ότι τίποτε δέν γίνεται (δείτε το άρθρο εδώ::)..
- Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως και σήμερα, η γειτονιά αυτή του ΒΑΤΑΝ ζεί μέσα στα λασπόνερα, στα κουνούπια, στις δυσοσμίες..Η δέ Α Πάροδος Δημοκρίτουγια όποιον πέρασε με το αυτοκίνητό του, διαπιστώνει ότι ένας χαλικόδρομος είναι καλύτερος,αφού κυριαρχούν τα λιμνάζοντα νερά και οι βρωμιές.
Σήμερα 1 Γενάρη του νέου έτους 2011, επειδή το κακό παράγινε, έστω και  άν στενοχωρώ κάποιους φίλους μου στον Δήμο, αποφάσισα να μήν σταματήσω να το φωνάζω και να μεταφέρω τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό, στο εγκαταλειμένο κτίρο του γκαράζ του Δήμου, (που σημειωτέον είναι ορθάνοικτο) , έχουν εγκατασταθεί μονίμως διάφοροι τύποι, που αρχικά η γειτονιά νόμιζε ότι ήταν άστεγοι, έλα όμως που δέν είναι άστεγοι, αλλά άρρωστοι χρήστες ναρκωτικών που συνωστίζονται μέσα εκεί.
Και βέβαια τα νέα τα μεταφέρουν στους μεγάλους οι πιτσιρικάδες, που παίζουν εκέι στην άμμο του αύλειου χώρου του γκαράζ..
Πολλές φορές, έχει έλθει η αστυνομία βράδυ αλλά και ημέρα.. και απο ότι πληροφορηθήκαμε έδιωξε κάποια παιδιά χρήστες που ήταν εκεί μέσα.. αλλά φτάνει αυτό; ο Δήμος ποιά μέριμνα παίρνει;
Εκτός του ότι ο αύλειος χώρος του γκαράζ είναι πηγή και εστία μόλυνσης με απόνερα και λάσπες το ίδιο και η Α Πάροδος Δημοκρίτου, έχουμε τώρα και το κτίριο που έχει γίνει εστία και χώρος εναπόθεσης όλων των υλικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά θύματα της μάστιγας των ναρκωτικών.
Και τί θα γίνει κύριοι;Θα παίζουν τα παιδιά της γιετονιάς και θα βλέπουν στην ψύχρα πως μπαίνουν μέσα στο κτίριο για χρήση ναρκομανείς;
και μετά οι πιτσιρικάδες απο περιέργεια θα περιεργάζονται τον χώρο και θα βλέπουν τα σύνεργα;
Καιρός είναι να κάνετεκάτι.. η γειτονιά έκανε το χρεός της,.. ειδοποίησε την αστυνομία πολλές φορές.,, τώρα καιρός είναι να κάνει το χρέος του και ο Δήμος Κατερίνης, να φτιάξει επιτέλους το πάρκο, να γκρεμίσει αυτό το κτίριο έκτρωμακαι ώς τότε; να το κλειδώσει και να μήν επιτρέψει να γίνεται στέκι ναρκομανών.
"Κάτοικοι της γειτονιάς"
ακολουθούν υπογραφές
Για του λόγου του αληθές, 1η Ιανουαρίου του 2011 σήμερα,με ηλιο και καλό καιρό και δείτε τις φωτογραφίες και το ερασιτεχνικό βιντεάκι που ακολουθεί:
.........


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ..
- οι λάσπες και τα νερά μόνιμο φαινόμενο εδώ!!
- Α ΠΑΡΟΔΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ.. ΑΥΤΟΣΧΕΙΔΙΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ...ΣΥΝΕΡΓΑ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ.. ΚΛΕΙΔΙΑ.. ΛΟΥΚΕΤΑ.. ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΙΑ


 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

$
0
0
Ειδήσεις
ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΞΙΟ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ!!!
Εξετάζεται εισοδηματικό όριο έως 10.000 ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα
Αναζητούν τα κριτήρια
21.03.2014Οικονομία
Δύσκολο έργο αποδεικνύεται ο καθορισμός των εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα διανεμηθεί στις πλέον ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες το κοινωνικό μέρισμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Συμβολική τελετή παράδοσης - παραλαβής αρμοδιοτήτων μεταξύ των Διοικητών στο ΓΝΚ
Μ. Κοσμαδάκης: "Με την δουλειά μας τα πετύχαμε όλα"
Τιμητική πλακέτα στον πρώην Αναπληρωτή Διοικητή του Ψυχιατρικού Τομέα για το έργο του απένειμε ο Διοικητής Αστέριος Φαρμάκης
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης συνάντησης
Ελληνορουμανική εκπαιδευτική συνεργασία
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio "Πολιτισμική Εκπαίδευση και Ιστορικές Αναφορές από τον Όλυμπο μέχρι τον ποταμό Mures"
Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ταξιδεύει στην Κατερίνη
Συνεχίζοντας τα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, το Φεστιβάλ Δράμας σταματάει στην Κατερίνη, στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Εκάβη, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου.
Νέο Δ.Σ. στον Σύλλογο Κρητών Ν. Πιερίας "Οι Σταυραετοί"
Εκ νέου πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μανιουδάκης
Συνεχείς οι βραβεύσεις των Τοπικών Οίνων Πιερίας (Π.Γ.Ε.)
Σοφία Μαυρίδου: Οι Βραβεύσεις των τοπικών οίνων της Πιερίας αποτελούν τιμή για τον τόπο μας και καταδεικνύουν την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων Πιερικών Οίνων
 
 
 Αθλητισμός
Ετοιμάζουν φιέστα στον Αιγινιακό
21.03.2014
 Π. Γιαζιτζόγλου: «Έχουμε περάσει τα δύσκολα»
ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Από τα Ιωάννινα ξεκινάει η αγωνιστική σαιζόν
21.03.2014
 Την Κυριακή 23 Μαρτίου στα Ιωάννινα, ξεκινάει η αγωνιστική σαιζόν για το Τμήμα Στίβου του ΑΡΧΕΛΑΟΥ.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο της φαντασίας και των ονείρων μας
20.03.2014
 Ελλάδα. Μια άρρωστη χώρα σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Σχολικοί αγώνες Χειροσφαίρισης και Πετοσφαίρισης Λυκείων - ΕΠΑΛ 2014
20.03.2014
 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Σχολικοί αγώνες Χειροσφαίρισης και Πετοσφαίρισης Λυκείων του Νομού Πιερίας και οι πρωταθλητές είναι έτοιμοι για την επόμενη φάση στο δρόμο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΕΙ
Εύκολο απόγευμα για τους άνδρες
20.03.2014
 ΓΕ ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ - ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ 0-3 (18-25, 11-25, 11-25)
 
 
 

ΠΑΛΙΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ, ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ - ΣΤΕΚΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ - Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ - Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ "ΒΑΤΑΝ" .......ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ...ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΘΟΔΩΡΕ ΠΑΥΛΙΔΗ; Φωτογραφικο ρεπορταζ - Βίντεο

$
0
0

 Απο το 2009 με απανωτά  δημοσιεύματα, έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό της Πιερίας η κατάσταση που επικρατεί στο παλιό γκαράζ του Δήμου και τι υφίσταται η γειτονιά εκεί.Το ξαναεπαναφέρουμε γιατί πρέπει να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι αυτή τη φορά οι υπογραφές θα μαζευτούν και θα έχουν ονοματεπώνυμο και κείμενο ενάντια στην Δημοτική Αρχή.Και άς τολμήσει κάποιος υποψήφιος της.....πλειοψηφίας να πλησιάσει για να ζητήσει την ψήφο της περιοχής... το λέμε γιατί οι "πολιτικοί"μόνον έτσι καταλαβαίνουν... Το ακούς Θόδωρε Παυλίδη; ... Η γειτονιά σου είναι.. τί έκανες ώς αντιπολίτευση στον κ Χιονίδη για το θέμα αυτό; τίποτε.τώρα είσαι υποψήφιος μαζί του.. να το έχει υπόψιν σου... Το ακούς και εσύ Θανάση Λιακόπουλε που μοιράζατε αφειδώς στις γειτονιέςτις μακέτες του πάρκου;.......

Παρακάτω παραθέτουμε το παλιότερο άρθρο απο το 2011 που και σήμερα είναι επίκαιρο γιατί δέν έχει αλλάξει τίποτε εντελώς..............

ΠΑΛΙΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ, ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ - ΣΤΕΚΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ

 
Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011
Αντί για ευχές για καλή χρονιά και καλύτερο το 2011, αρχίσαμε με γκρίνιες και δικαιλογημένα...
Ξεκινήσαμε να γράφουμε για το παλιό γκαράζ του Δήμου Κατερίνης, στην αρχή με χαρά και ελπίδα ότι θα γίνει πάρκο (δείτε το παλιό άρθρο εδώ ) , μετά απο λίγο καιρό διαπιστώσαμε αργοπορίες (δείτε το άρθρο εδώ!!) .. ,στη συνέχεια λίγο καιρό πρίν τις Δημοτικές εκλογές διαπιστώσαμε ότι τίποτε δέν γίνεται (δείτε το άρθρο εδώ::)..
- Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως και σήμερα, η γειτονιά αυτή του ΒΑΤΑΝ ζεί μέσα στα λασπόνερα, στα κουνούπια, στις δυσοσμίες..Η δέ Α Πάροδος Δημοκρίτουγια όποιον πέρασε με το αυτοκίνητό του, διαπιστώνει ότι ένας χαλικόδρομος είναι καλύτερος,αφού κυριαρχούν τα λιμνάζοντα νερά και οι βρωμιές.
Σήμερα 1 Γενάρη του νέου έτους 2011, επειδή το κακό παράγινε, έστω και  άν στενοχωρώ κάποιους φίλους μου στον Δήμο, αποφάσισα να μήν σταματήσω να το φωνάζω και να μεταφέρω τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό, στο εγκαταλειμένο κτίρο του γκαράζ του Δήμου, (που σημειωτέον είναι ορθάνοικτο) , έχουν εγκατασταθεί μονίμως διάφοροι τύποι, που αρχικά η γειτονιά νόμιζε ότι ήταν άστεγοι, έλα όμως που δέν είναι άστεγοι, αλλά άρρωστοι χρήστες ναρκωτικών που συνωστίζονται μέσα εκεί.
Και βέβαια τα νέα τα μεταφέρουν στους μεγάλους οι πιτσιρικάδες, που παίζουν εκέι στην άμμο του αύλειου χώρου του γκαράζ..
Πολλές φορές, έχει έλθει η αστυνομία βράδυ αλλά και ημέρα.. και απο ότι πληροφορηθήκαμε έδιωξε κάποια παιδιά χρήστες που ήταν εκεί μέσα.. αλλά φτάνει αυτό; ο Δήμος ποιά μέριμνα παίρνει;
Εκτός του ότι ο αύλειος χώρος του γκαράζ είναι πηγή και εστία μόλυνσης με απόνερα και λάσπες το ίδιο και η Α Πάροδος Δημοκρίτου, έχουμε τώρα και το κτίριο που έχει γίνει εστία και χώρος εναπόθεσης όλων των υλικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά θύματα της μάστιγας των ναρκωτικών.
Και τί θα γίνει κύριοι;Θα παίζουν τα παιδιά της γιετονιάς και θα βλέπουν στην ψύχρα πως μπαίνουν μέσα στο κτίριο για χρήση ναρκομανείς;
και μετά οι πιτσιρικάδες απο περιέργεια θα περιεργάζονται τον χώρο και θα βλέπουν τα σύνεργα;
Καιρός είναι να κάνετεκάτι.. η γειτονιά έκανε το χρεός της,.. ειδοποίησε την αστυνομία πολλές φορές.,, τώρα καιρός είναι να κάνει το χρέος του και ο Δήμος Κατερίνης, να φτιάξει επιτέλους το πάρκο, να γκρεμίσει αυτό το κτίριο έκτρωμακαι ώς τότε; να το κλειδώσει και να μήν επιτρέψει να γίνεται στέκι ναρκομανών.
"Κάτοικοι της γειτονιάς"
ακολουθούν υπογραφές
Για του λόγου του αληθές, 1η Ιανουαρίου του 2011 σήμερα,με ηλιο και καλό καιρό και δείτε τις φωτογραφίες και το ερασιτεχνικό βιντεάκι που ακολουθεί:
.........


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ..
- οι λάσπες και τα νερά μόνιμο φαινόμενο εδώ!!
- Α ΠΑΡΟΔΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ.. ΑΥΤΟΣΧΕΙΔΙΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ...ΣΥΝΕΡΓΑ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ.. ΚΛΕΙΔΙΑ.. ΛΟΥΚΕΤΑ.. ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΙΑ


 

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0
Κυριότερες Ειδήσεις
Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

$
0
0
Κυριότερες Ειδήσεις
Τελευταίες Ειδήσεις

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

$
0
0

Ημέρα Εθνικής περηφάνειας σήμερα.. διαβάστε τα παρακάτω άρθρα μας.. έτσι για να έχουμε άσβεστη τη μνήμη .. όλοι μας νέοι και παλαιοί.. συνεχίστε και διαβάστε παρακάτω...


Ήρωες της Επανάστασης του 1821

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Απόσπασμα από την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο .....κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

Ιωάννης Μακρυγιάννης
Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Ιωάννη Μακρυγιάννη:
«Εκεί οπούφκιαχνα τις θέσες εις τους Μύλους (Κοντά στο Ναύπλιο) ήρθε ο Ντερνυς (Γάλλος Στρατιωτικός) να με ιδή. Μου λέγει. 'Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες. Τι πόλεμον θα κάνετε με τον Μπραϊμη αυτού;'
- Του λέγω, είναι αδύνατες οι θέσεις κι'εμείς, όμως είναι δυνατός ο θεός όπου μας προστατεύει. Και θα δείξωμεν την τύχη μας σ'αυτές τις θέσεις τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραϊμη, παρηγοριόμαστε μ'ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν»
Στρατηγός Μακρυγιάννης

 Οι απατεώνες και οι φιλλέληνες του 1821

Από τις μακρινές στέπες της Ρωσίας μέχρι τις ΗΠΑ και από το Ιάσιο μέχρι την Κύπρο, η Επανάσταση του 1821 "γέννησε"δεκάδες εθνικούς ευεργέτες και χιλιάδες αείμνηστους ήρωες.
Ταυτόχρονα όμως, πρόσφερε έδαφος σε καιροσκόπους, που δεν δίστασαν να σφετεριστούν δημόσια έσοδα από πωλήσεις εθνικών κτημάτων και δάνεια ή να «εξαφανίσουν» -προς ίδιον όφελος- δωρεές και εισφορές εράνων. Ενδεικτικό είναι ότι ολόκληρη φρεγάτα από τις ΗΠΑ -που πληρώθηκε με πόρους από δάνειο εξωτερικού- απλά δεν έφτασε στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, παρουσία του Μητροπολίτη Άνθιμου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκά Ανανίκα.
Τα χρυσά σκεύη των μονών και τα δημόσια ακίνητα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μοναδικό ομιλητή στην εκδήλωση, τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώθηκαν για τη χρηματοδότηση της Επανάστασης ήταν τεράστια. Μόνο οι εκκλησίες και οι μονές, υποχρεώθηκαν δια νόμου να προσφέρουν για τον Αγώνα αργυρά και χρυσά σκεύη αξίας 140.000 γροσιών.
Από τη δε εκποίηση εθνικών κτημάτων εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 3,5 εκατ. γρόσια. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνήψε δύο δάνεια εξωτερικού, ονομαστικού ύψους 800.000 αγγλικών λιρών (1824) και 2 εκατ. λιρών (1825).
Οι τραπεζίτες του Λονδίνου, οι "ακριβοί"μεσολαβητές και η αμερικανική φρεγάτα που δεν έφτασε ποτέ...
Τα δύο δάνεια εξωτερικού εξελίχθηκαν -σύμφωνα με τον καθηγητή- σε δυσεπούλωτη πληγή για την ελληνική οικονομία, συνεπεία χειρισμών των Α.Λουριώτη και Ι.Ορλάνδου, που ανέλαβαν τη διαπραγμάτευσή τους με τραπεζίτες του Λονδίνου.
Το δάνειο του 1824, ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών, απέδωσε 472.000 λίρες, από τις οποίες στην ελληνική κυβέρνηση έφτασαν οι ?308.000, κατόπιν αφαίρεσης τοκοχρεολυσίων και πληρωμών προς «μεσολαβητές».
Το δάνειο του 1825 απέδωσε πραγματικό κεφάλαιο 1.100.000 λιρών, από το οποίο η κυβέρνηση έλαβε περίπου το ...ένα ένατο. Τα υπόλοιπα πήγαν για προπληρωμή τοκοχρεολυσίων, μεσιτικά έξοδα και για παραγγελία δύο φρεγατών σε αμερικανικά ναυπηγεία και πέντε ατμοκίνητων πολεμικών στη Βρετανία.
Από τα πέντε βρετανικά πολεμικά, που έπρεπε να είχαν φτάσει στην Ελλάδα Μάρτιο του 1826, το πρώτο αφίχθη τέλος του 1827 και το δεύτερο το 1828, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, ιστορικές πηγές αποδίδουν την πτώση του Μεσολογγίου και στην καθυστερημένη άφιξη των πλοίων.
Όσον αφορά τις δύο φρεγάτες που είχαν παραγγελθεί στις ΗΠΑ και πληρωθεί με χρήματα δανείου του 1825, τελικά έφτασε η μία. Όταν η Γ'Εθνική Συνέλευση Τροιζήνας όρισε Λογιστική Επιτροπή για την επεξεργασία των εθνικών λογαριασμών στο διάστημα 1822-1827, τα συμπεράσματα ήταν απογοητευτικά: «τα εθνικά κατάστιχα ήσαν νοθευμένα και πλήρη από καταχρήσεις και πλαστοπαρτίδες ». «Εις τα κατάστιχα ευρίσκονται και παράνομοι πωλήσεις εθνικών κτημάτων και ανύπαρκτοι πληρωμαί αυτών .»
Το 1935, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιδίκασε στους Ορλάνδο-Λουριώτη χρέος 809.000 δραχμών προς το δημόσιο. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο καθηγητής, η απόφαση ουδέποτε εκτελέστηκε.
Πολεμοφόδια από τη Σμύρνη στην απελευθέρωση της Καλαμάτας
Στον αντίποδα, με χρήματα Ελλήνων της Ρωσίας αγοράστηκαν 40 πυροβόλα. Φιλικοί της Σμύρνης έστειλαν πολεμοφόδια στη Μάνη, εξοπλίζοντας 2.000 Μανιάτες και Μεσσήνιους, που στις 23/3/1821 απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.
Στις αρχές Απριλίου ξεσηκώθηκαν Ύδρα και Σπέτσες και 52 Σπετσιώτικα και Υδραίικα καράβια «επιστρατεύτηκαν» για την Επανάσταση. Λίγο αργότερα ενώθηκαν μαζί τους τα Ψαρά. Χρήματα για την οργάνωση ένοπλων σωμάτων έστελνε αδιαλείπτως σε Έλληνες οπλαρχηγούς η Φιλική Εταιρία. Εξάλλου, οι εθελοντικές εισφορές από τη Δ. Ευρώπη για την ενίσχυση του Αγώνα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. γαλλικά φράγκα μέχρι τέλους 1826.
Οι φιλέλληνες της Αμερικής συγκέντρωσαν την περίοδο 1824-1827 περίπου 80.000 δολάρια για τους μαχόμενους Έλληνες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν τα χρήματα αυτά έφτασαν στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν, ασφαλώς, η οικονομική συνεισφορά της Μαντώς Μαυρογένους, η οποία δαπάνησε όλη την προσωπική της περιουσία, όπως και της Μπουμπουλίνας, για την οποία όμως δεν βρέθηκε χρηματική εκτίμηση. ΑΠΕ /ΜΠΕ.

Ο Α. Μιαούλης, η Παναγία, ο Νέλσων και η καταστροφή του στόλου

greekshippingnews.gr

Ο ναύαρχος Μιαούλης ήταν θαλασσοδαρμένος και ατρόμητος ναυτικός. Κάποτε έπεσε σε μεγάλη φουρτούνα. Ατάραχος επέβλεπε τον πλου του καραβιού. Όμως το πλήρωμα είχε τρομοκρατηθεί. Οι ναύτες πήραν μια εικόνα της Θεομήτορος και τη βύθιζαν στα θαλασσινά νερά, που είχαν κατακλύσει το σκάφος. Με δάκρυα στα μάτια επικαλούνταν τη θεία αντίληψη. Οταν τους είδε ο Μιαούλης, έφριξε. Είπε: «Αν ήμουν εγώ Παναγία θα τους καταπόντιζα όλους αυτούς τους άθλιους. Έχουν όλα τα μέσα για να σωθούν, άρμενα και πηδάλιο. Αλλά δεν κάνουν τίποτα, μόνο ασεβούν και ατιμάζουν την εικόνα της Θεοτόκου και επικαλούνται επί ματαίω το όνομα του Θεού». Είπε στον υποπλοίαρχο να διατάξει στους ναύτες να βάλουν την εικόνα στη θέση της και να ακούσουν τα προστάγματά του, γιατί αυτός είναι που φροντίζει για τη σωτηρία τους.
Γεννήθηκε στην Ύδρα στις 20 Μαϊου 1769. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος, γιος του Δημητρίου Βώκου. Ο πατέρας του ήταν εμποροπλοίαρχος και καταγόταν από τα Φύλλα και εγκαταστάθηκε τελικά στην Ύδρα.
Ένας από τους προγόνους του καπετάν Δημήτρη Βώκου έφτασε στα μαχαίρια με τους Τούρκους. Αναγκάστηκε έτσι η γενιά των Βωκαίων, από τον παππού - ίσως και πιο πέρα - του καπετάν Δημήτρη, το 1668, να φύγει και να κρυφτεί, πρώτα στο ερημονήσι Δοκό και ύστερα να περάσει στην Ύδρα.
Ο Ανδρέας Μιαούλης από μικρός ασχολήθηκε με το ναυτικό επάγγελμα και σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε κυβερνήτης του οικογενειακού εμπορικού πλοίου.
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διέσπασε αρκετές φορές τον αγγλικό αποκλεισμό, κέρδισε πολλά χρήματα από το εμπόριο, ναυπήγησε δικά του πλοία και αντιμετώπισε πειρατές.
Στη συνέχεια, και αφού η περιουσία του συνεχώς αυξανόταν, ανέθεσε στον Υδραίο ναυπηγό Μαστρογεώργη την κατασκευή ενός νέου μεγάλου εμπορικού πλοίου. Η χωρητικότητα του νέου αυτού πλοίου ήταν 498 τόνοι, ήταν εφοδιασμένο με 22 κανόνια ενώ το πλήρωμα υπερέβαινε τα 100 άτομα. Με το ξέσπασμα του Αγγλογαλλικού πολέμου ο Ανδρέας Μιαούλης απέκτησε τεράστια περιουσία διασπώντας τους αγγλικούς αποκλεισμούς. Σε ένα ταξίδι όμως, περίπου το 1802, κοντά στο Κάδιξ συνελήφθη το πλοίο του από περιπολικό και ρυμουλκήθηκε στην ναυαρχίδα του Άγγλου ναύαρχου Νέλσωνα. Ο Ναύαρχος, ύστερα απο την ειλικρινή ομολογία του και θαυμάζοντας τη τόλμη του τον άφησε ελεύθερο.[iii] Μάλιστα έχει διασωθεί κατά την ναυτική παράδοση η ακόλουθη στιχομυθία μεταξύ ναυάρχου Νέλσωνα και Μιαούλη που πιθανώς έγινε στην ισπανική γλώσσα, την οποία μίλαγε ο Μιαούλης:[2]
-Είσαι Έλληνας;
-Μάλιστα Ναύαρχε!
-Το ξέρεις πως σ'αυτά τα μέρη εφαρμόζω αποκλεισμό;
-Το γνωρίζω πολύ καλά κύριε ναύαρχε!
-Και τότε γιατί τον παραβιάζεις;
-Για το συμφέρον μου ναύαρχε!
-Αν ήμουν εγώ στη θέση σου και εσύ στη δική μου τι θάκανες;
-Θα σε κρεμούσα απ'το λαιμό, στο πινό της μαΐστρας, Ναύαρχέ μου! (=σημείο ανακρέμασης άγκυρας)
Είχε όμως την ατυχία λίγους μήνες αργότερα το πλοίο του να χτυπήσει σε ύφαλο κοντά στο Γιβραλτάρ και να βουλιάξει. Ύστερα απο αυτό αναγκάστηκε να καταφύγει στην Γένοβα και να ναυπηγήσει νέο πλοίο, χωρητικότητας 400 τόνων και αξίας 160.000 πιάστρων, ποσό που του στέρησε την πρωτιά μεταξύ των Υδραίων πλοιοκτητών. Ο ιστορικός Yemeniz αναφέρει ότι σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια είχε συλληφθεί από Μαλτέζους πειρατές, οι οποίοι αρχικά είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν, στη συνέχεια όμως τους έπεισε να τον πάνε στην Πελοπόννησο για να τους δώσει ένα χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Τελικά το πειρατικό, αφού αποβίβασε τον Μιαούλη και έξι πειρατές σε κάποιο χωριό αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφήνοντάς τον ελεύθερο, λόγω της εμφάνισης ελληνικού πλοίου που το καταδίωκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιαούλης λόγω της γενναιότητας του αλλά και της ισχυρογνωμοσύνης του είχε εμπλακεί σε πολλές διαμάχες. Η πιο διάσημη ήταν αυτή με ένα γαλλικό πλοίο λίγο έξω από τις ακτές της Ιταλίας. Η ναυμαχία διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες και τελικά είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του γαλλικού πλοίου.[3]
Το 1807 αναγκάστηκε να διαμείνει στην Αθήνα για θεραπεία λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και του υπερβολικού καπνίσματος. Από τότε σταμάτησε να πίνει και να καπνίζει. Το ίδιο έτος πρωταγωνίστησε στην εμφύλια διαμάχη που παραλίγο να ξεσπάσει στην Ύδρα. Αιτία ήταν η πρόσκληση των Ρώσων στους Υδραίους να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων, κάτι που μεγάλη μερίδα των κοτζαμπάσηδων και των πλοιοκτητών αποστρεφόταν. Ο Γεώργιος Βούλγαρης, διοικητής του νησιού, κατέφυγε στην Αθήνα και έδωσε εντολή στον Μιαούλη να συγκροτήσει στρατιωτικό σώμα και να ανακαταλάβει την εξουσία. Ο Μιαούλης, όντας άνθρωπος με επιρροή, κατάφερε μυστικά να συγκεντρώσει Υδραίους στρατιώτες και να παραδώσει πάλι την εξουσία στον Βούλγαρη.[4]
Μετά την πτώση του Ναπολέοντα ο Μιαούλης από το 1816 έπαψε να ταξιδεύει και αποσύρθηκε στην Ύδρα όπου και ασχολήθηκε με το εμπόριο παραδίδοντας ουσιαστικά την ναυτιλιακή επιχείρηση στον γιό του, Δημήτριο. Παράλληλα τα πλοία του ταξίδευαν στις Ευρωπαϊκές ακτές.[5]
Στην Επανάσταση του 1821 ορίστηκε συναρχηγός της υδραίικης ναυτικής μοίρας μαζί με τον Ιάκωβο Τομπάζη και τον επόμενο χρόνο τον διαδέχτηκε στην αρχηγία του στόλου.
Το πρώτο του ανδραγάθημα πραγματοποιήθηκε στη ναυμαχία της Πάτρας στις 20 Φεβρουαρίου 1822.
Αλυσίδα ολόκληρη από ναυμαχίες, μικρές και μεγάλες ναυτικές επιχειρήσεις συνθέτουν τον πίνακα της δράσης του. Στη Χίο στις 19 Μαϊου 1822, έξω από τις Σπέτσες, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, στη Μυτιλήνη και σε άλλα σημεία του Βορ. Αιγαίου το 1823, στα Ψαρά, στις 3 Ιουλίου 1824, στο Γέροντα, στις 29 Αυγούστου 1824, έξω από τη Σάμο, στις 6 Σεπτεμβρίου 1824, μέσα στο λιμάνι της Μεθώνης, στις 30 Απριλίου 1825, στη Σούδα κι έξω από το Μεσολόγγι, ιδιαίτερα όταν άρχισε η μεγάλη έλλειψη τροφών στη φρουρά. Πάσχισε με κάθε μέσο να βοηθήσει την πολιορκημένη πόλη. Πέτυχε να περάσει ποσότητα τροφίμων στις 20 Νοεμβρίου 1825, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στις 1 Απριλίου 1826 και το Μεσολόγγι έπεσε ύστερα από 10 μέρες.
Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν αντίθετος με την εθνική εξέγερση γιατί πίστευε ότι οι Έλληνες δεν ήταν ακόμα επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό. Ήταν απολύτως λογικό να φοβάται λοιπόν μια επικείμενη επανάσταση αφού μια ενδεχόμενη αποτυχία θα έπληττε τα συμφέροντα της Ύδρας, η οποία ήταν ημιαυτόνομη, πλην όμως είδε με ευχαρίστηση την εκλογή του γιου του στη θέση του μοίραρχου - αρχηγού των υδραίικων πλοίων.
Σημασία έχει ότι στις 27 Μαρτίου του 1821 ο Αντώνιος Οικονόμου ξεσήκωσε τους Υδραίους, κήρυξε την επανάσταση στο νησί και ουσιαστικά ανάγκασε κάτω από την πίεση του λαού τους κοτζαμπάσηδες, μεταξύ αυτών και τον Μιαούλη, να συμμετάσχουν στον απελευθερωτικό αγώνα. Την επόμενη μέρα ο Μιαούλης προσέφερε υπέρ της ανεξαρτησίας 3.625 σπανικά τάλιρα ενώ στις 31 Μαρτίου υπέγραψε ως Αντώνη Βοκού την εκλογή του Οικονόμου ως διοικητή του νησιού. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη αποσύρθηκε στην οικία του και απλά παρακολουθούσε τα γεγονότα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς δεν φαίνεται να ενεπλάκη καθόλου στην δολοφονία του Οικονόμου ενώ τον πρώτο χρόνο δεν πήρε μέρος σε καμία ναυμαχία σε αντίθεση με τον γιο του, Δημήτριο Μιαούλη (1782-1829), ο οποίος ήταν πλοίαρχος και συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες στον Κορινθιακό κόλπο, στις Σπέτσες κ.λπ.[6]
Στις 20 Ιουλίου του 1821 ο Μιαούλης μαζί με τους Φραγκίσκο Βούλγαρη, Μανώλη Τομπάζη και Γεώργιο Κιβώτο έθεσαν με έγγραφο τους τα πλοία τους και τους εαυτούς τους στην διάθεση της πατρίδας.[7] Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο Μιαούλης απλώς προστάτευε τα ευρωπαϊκά πλοία και παρατηρούσε τις κινήσεις των τουρκικών. Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε επικεφαλής 21 Υδραϊκών πλοίων να συναντηθεί με 9 Σπετσιώτικα για να κατευθυνθούν όλα μαζί στο Νιόκαστρο. Πράγματι στις 28 Σεπτεμβρίου έφτασαν και δύο μέρες αργότερα συγκρούστηκαν με τον τουρκικό στόλο. Όμως ο ελληνικός στόλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού τα τουρκικά πλοία ήταν καλύτερα ενώ παράλληλα είχαν την υποστήριξη της Αγγλίας, η οποία τα τροφοδοτούσε από τα Ιόνια νησιά. Μετά από αυτή τη ναυμαχία επέστρεψε στις 10 Οκτωβρίου στην Ύδρα.
Τον Ιανουάριο του 1822 εκλέχθηκε, μετά την παραίτηση του Ιάκωβου Τομπάζη, ναύαρχος του στόλου της Ύδρας. Στις 8 Φεβρουαρίου, ως ναύαρχος πια, ξεκίνησε για την Ζάκυνθο. Εκεί συναντήθηκε με τα Ψαριανά και τα Σπετσιώτικα και στις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία των Πατρών, όπου ο τουρκικός στόλος ηττήθηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Η ιδέα της ναυμαχίας ανήκε στον Μιαούλη και σύμφωνα με τον ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο η νίκη ήταν δικό του επίτευγμα. Σημειώνει επίσης ότι από τότε αναγνωρίστηκε από όλους ως αρχηγός του ελληνικού στόλου.[8]
Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, και αφού είχε λάβει μέρος σε μερικές αψιμαχίες στην Χίο, βρέθηκε στο Ναύπλιο. Εκεί αντιμετώπισε με επιτυχία το στόλο του Καπιτάν πασά που αριθμούσε πάνω από 80 πλοία, σε αντίθεση με τον ελληνικό που είχε μόλις 60. Ο Μιαούλης σε συνεργασία και με τους άλλους πλοιάρχους, και κυρίως με τον Υδραίο Αντώνη Κριεζή, κατάφερε να τρέψει σε φυγή τον τουρκικό στόλο και να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό του τουρκικού φρουρίου του Ναυπλίου, το οποίο πολιορκούνταν από τους Έλληνες. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Στάικος Σταϊκόπουλος κατέλαβε το κάστρο του Ναυπλίου και ο Μιαούλης παρέλαβε τον τουρκικό πληθυσμό για να τον μεταφέρει στην Μικρά Ασία, απ'όπου επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1823.
Το ακρόπρωρο του πλοίου Άρης του Μιαούλη. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
Στις 11 Ιανουαρίου ανακηρύχτηκε αρχηγός των Υδραίων με τη σύμφωνη γνώμη προκρίτων και λαού. Στη συνέχεια απέπλευσε για την Σαμοθράκη, όπου απλώς παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Επιστρέφοντας, τα πλοία του δέχθηκαν επίθεση στο Άγιο Όρος ενώ στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ναυμαχία στην Σκιάθο. Εκεί ο ελληνικός στόλος αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή προκαλώντας όμως στον εχθρικό στόλο μεγάλες ζημιές. Στις 4 Ιουλίου του 1824 ο Μιαούλης έσπευσε καθυστερημένα στα Ψαρά, όπου βρήκε μια μικρή μοίρα του τούρκικου στόλου, την οποία και κατέστρεψε. Στις 24 Αυγούστου του 1824 ενεπλάκη με τον ενωμένο Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, τον οποίο παρέσυρε στον κόλπο του Γέροντα. Στις 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία του Γέροντα, στην οποία ο εχθρικός στόλος έχασε 27 πολεμικά πλοία. Ο Μιαούλης επιτέθηκε στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, ο οποίος αριθμούσε 101 πλοία και 50.000 ναύτες, και τον ανάγκασε να υποχωρήσει, αποτρέποντας έτσι τους Τούρκους από το να αποβιβαστούν στην Σάμο. Επι 20 ημέρες ο ελληνικός στόλος παρενοχλούσε τον εχθρικό με αποτέλεσμα ο τουρκικός να αποχωρήσει για τον Ελλήσποντο και ο Αιγυπτιακός να καθυστερήσει να αποβιβάσει στρατιωτικά σώματα στην Πελοπόννησο.[9]
Τους επόμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν διάφορες ναυμαχίες ήσσονος σημασίας κοντά στην Χίο, στην Ικαρία κ.α. Την 1η Νοεμβρίου του 1824 ο ελληνικός στόλος επιτέθηκε στον Αιγυπτιακό κοντά στην Κρήτη. Η σφοδρότητα της μάχης ήταν μεγάλη και ο Αιγυπτιακός στόλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει έχοντας τεράστιες απώλειες. Ο Παναγιώτης Ι. Καρατζάς γράφει απο την Πίζα στον Μιαούλη για την επιτυχία του: «Μόνος ο Μιαούλης είναι ο μη θαυμάζων τον Μιαούλην».[10]
Τους πρώτους μήνες του 1825 ο Μιαούλης βρισκόταν μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ανήμπορος να εμποδίσει την απόβαση στρατιωτικών σωμάτων απο τον Αιγυπτιακό στόλο. Στις 2 Απριλίου βρέθηκε στο Ναυαρίνο ενώ λίγες μέρες αργότερα ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε στη Σφακτηρία εξαιτίας της αδυναμίας του ελληνικού στόλου να τον ενισχύσει. Τις επόμενες μέρες όμως ο ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη αιφνιδίασε τον Αιγυπτιακό στην Μεθώνη. Οι καταστροφές που προκάλεσε ήταν μεγάλες και καθυστέρησαν αρκετά τον Ιμπραήμ. Η σημασία της νίκης ήταν τεράστια για τους Έλληνες αφού ανυψώθηκε το ηθικό τους και παράλληλα κέρδισαν χρόνο για να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ.
Στις 31 Μαΐου συγκρούστηκε με τον τουρκικό στόλο στην Σούδα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ύδρα. Στις 14 και 25 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον τουρκικό στόλο στην Γλαρέντζα και στο Μεσολόγγι αντίστοιχα, στον οποίο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Στην πρώτη σύγκρουση φονεύθηκε και ο καπετάνιος Θεόδωρος Βώκος.
Σημαντική ήταν και η προσφορά του στην ενίσχυση της άμυνας του Μεσολογγίου. Ο Μιαούλης κατα την πρώτη πολιορκία κατάφερνε συνεχώς να διασπά τον ναυτικό αποκλεισμό. Τον Ιανουάριο του 1826 βρέθηκε στην πόλη την οποία και ανεφοδίασε. Η εντύπωση τότε που σχημάτισε ήταν θλιβερή. Σε γράμμα προς την κυβέρνηση ανέφερε ότι το Μεσολόγγι δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ καιρό ακόμα. Λόγω έλλειψης τροφίμων αναγκάστηκε να φύγει αλλά επανήλθε στις 25 Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Στις 5 Απριλίου σε γράμμα του προς τους προκρίτους της Ύδρας αναφέρει: «Λογαριάσετε ως χαμένον το Μεσολόγγι». Πράγματι τα λόγια του επαληθεύθηκαν πέντε μέρες αργότερα οπότε και πραγματοποιήθηκε η ηρωική έξοδος. Μετά την καταστροφή του Μεσολογγίου ο Μιαούλης αναχώρησε για το Αιγαίο, όπου στις 28-30 Αυγούστου, κοντά στην Μυτιλήνη συγκρούστηκε με τον τουρκικό στόλο. Στη συγκεκριμένη ναυμαχία και οι δύο πλευρές είχαν μεγάλες απώλειες.
Από πολιτικής πλευράς ο Μιούλης υποστήριζε ανοιχτά από το 1825 την Αγγλία. Μάλιστα ήταν ένας από αυτούς που υπέγραψαν την επιστολή, την οποία είχε συντάξει ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, με την οποία ζητούσε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος την προστασία της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον Γενναίο Κολοκοτρώνη ο Μιαούλης αναφερόταν μέσα στο έγγραφο «ως πρόεδρος της θαλάσσης».[11] Η αγγλική επιρροή, συγκεκριμένα αυτή του Μαυροκορδάτου, θα τον οδηγήσει και στην ανταρσία της Ύδρας. Ενδεικτικό της σχέσης του με το αγγλικό κόμμα είναι ότι την επιστολή της κυβέρνησης προς τον Άγγλο υπουργό εξωτερικών ανέλαβε να την παραδώσει ο Δημήτριος Μιαούλης. Σε τοπικό επίπεδο ο Μιαούλης είχε εναντιωθεί στην οικογένεια Κουντουριώτη. Η κόντρα μεταξύ των δύο οικογενειών ανάγκασε τον πρώτο στις 22 Νοεμβρίου του 1826 να εγκαταλείψει την Ύδρα ενώ παράλληλα το σπίτι του δεχόταν επίθεση από τον λαό, ο οποίος είχε υποκινηθεί από τους Κουντουριώτηδες.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης διαδραματίζονταν σε παρασκηνιακό επίπεδο διπλωματικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας αλλά και εις βάρος διαφόρων αγωνιστών. Ένα από αυτά είχε σχέση και με τον διορισμό του Κόχραν στη θέση του αντιναυάρχου του ελληνικού στόλου. Η Αγγλία εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του δανείου, την ανάγκασε να διορίσει τον Κόχραν αντιναύαρχο του ελληνικού στόλου, διορισμός που επικυρώθηκε στις 16 Μαρτίου του 1827 από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Ο Κόχραν ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε φθάσει στην Ελλάδα και συμπεριφερόταν σαν αρχηγός του στόλου με αποτέλεσμα ο Μιαούλης, προβλέποντας την απομάκρυνση του, να υποβάλλει την παραίτηση του χωρίς όμως να αφήσει τον παραμικρό υπαινιγμό για την πράξη της κυβέρνησης. Μετά την παραίτηση του περιορίστηκε στην διοίκηση του πολεμικού πλοίου Ελλάς.
Ο Καποδίστριας, που τον εκτιμούσε ιδιαίτερα, του ανέθεσε την αρχηγία του στόλου του Αιγαίου, αλλά στη συνέχεια υπήρξε από τους πρωτεργάτες της αντικαποδιστριακής κίνησης και έφτασε στο σημείο να διατάξει την πυρπόληση των ελληνικών πλοίων στο λιμάνι του Πόρου, ενέργεια που τον στιγμάτισε. Ορίστηκε μέλος της επιτροπής που μετέβη στο Μόναχο για να προσφέρει την αφοσίωση του έθνους στον Oθωνα, από τον οποίο διορίστηκε αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου και γενικός επιθεωρητής του στόλου. Το 1834 έγινε σύμβουλος της επικρατείας.
Με τον ερχομό του Καποδίστρια, ο Μιαούλης αντικατέστησε τον Κόχραν, ο οποίος είχε φύγει κρυφά για το Λονδίνο. Η κύρια αποστολή που του ανατέθηκε ήταν η πάταξη της πειρατείας, η οποία βασάνιζε την ελληνική κυβέρνηση αφού η Ελλάδα γι'αυτό το θέμα γινόταν συχνά στόχος των εφημερίδων στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατάφερε να καταστήσει ασφαλή τα ελληνικά χωρικά ύδατα πατάσσοντας την πειρατεία.
Αρχικά ο Μιαούλης κατάφερε να πείσει τους οπλαρχηγούς του Ολύμπου να σταματήσουν την πειρατεία και να υπακούσουν στην ανώτατη αρχή. Στη συνέχεια αφού συνέλαβε μερικά πειρατικά αναχώρησε για την Χίο με σκοπό να βοηθήσει στην υπεράσπιση της. Τον Ιανουάριο του 1828 φτάνει στη Χίο όπου η κατάσταση είναι τραγική. Οι στρατιώτες λιποτακτούν ενώ ο τουρκικός στρατός ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Λόγω του περιορισμένου αριθμού πολεμικών που είχε υπό τη διοίκηση του δεν είχε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στόλο. Τελικά στις 5 Μαρτίου ο Φαβιέρος και οι στρατιώτες του επιβιβάστηκαν στο πλοίο του Μιαούλη και μεταφέρθηκαν στα Ψαρά και στη Σύρο.
Στα τέλη Μαΐου ο ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη συγκρούστηκε στη Μυτιλήνη με τον τουρκικό. Ο τουρκικός στόλος νικήθηκε και τράπηκε σε φυγή αφήνοντας αφύλαχτα μερικά τουρκικά εμπορικά πλοία, τα οποία και μεταφέρθηκαν στην Αίγινα. Η νίκη όμως αυτή ήταν σημαντική γιατί έτσι αποτράπηκε η απόβαση 8.000 Τούρκων στρατιωτών στην Σάμο. Ύστερα και από αυτή τη νίκη ο Καποδίστριας για να τον τιμήσει όρισε να του δοθούν 2.000 γρόσια για να καλύψει τις τυχόν ανάγκες του. Τον Ιανουάριο του 1829 συνάντησε τον Γάλλο στρατηγό Μαιζόν για να του επιδώσει ευχαριστήρια επιστολή. Τον Μάρτιο απέπλευσε για τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι αποκλείοντας τα. Μετά από λίγες μέρες και τα δύο φρούρια παραδόθηκαν με συνθήκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιαούλης φρόντισε να τηρηθεί η συνθήκη και όλοι οι Τούρκοι να φτάσουν ασφαλείς στις Τουρκικές ακτές.[12]
Στις 14 Αυγούστου εκλέχθηκε γερουσιαστής πρώτου τμήματος, θέση όμως από την οποία παραιτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Από τότε ουσιαστικά ξεκινάει η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών αφού ο Μιαούλης περνάει στην αντιπολίτευση διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του κυβερνήτη απέναντι στους Υδραίους πλοιοκτήτες. Στις 18 Μαρτίου του 1830 παραχωρήθηκε στον Δημήτριο Μιαούλη, ύστερα από απαίτηση του Ανδρέα και παρέμβαση του Καποδίστρια, εθνική γή στην Γλυκεία του Ναυπλίου.[13]
Η προσπάθεια του Καποδίστρια να παραγκωνίσει από τις θέσεις εξουσίας προσωπικότητες της επανάστασης είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία χάσματος μεταξύ των μεγάλων πολιτικών οικογενειών και του Καποδίστρια. Στις μεταρρυθμίσεις και στον τρόπο διακυβέρνησης του κράτους αντιτάχθηκαν κυρίως οι οικογένειες των Μαυρομιχαλέων και των Κουντουριωτέων καθώς και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, αρχηγός της φατρίας των Μαυρομιχαλέων αντιπροσώπευε την γαλλική παράταξη ενώ ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Λάζαρος Κουντουριώτης την αγγλική. Και οι δύο όμως παρατάξεις συνεργάστηκαν προκειμένου να διώξουν τον Ρωσόφιλο, όπως τον χαρακτήριζαν, Ιωάννη Καποδίστρια.[14]
Γρήγορα λοιπόν η Μάνη, προπύργιο της οικογενείας Μαυρομιχάλη, και η Ύδρα, προπύργιο της οικογένειας Κουντουριώτη, εξελίχτηκαν σε αντικαποδιστριακά κέντρα. Στην Ύδρα και στην Μάνη οι πρόκριτοι ξεκίνησαν τις επαφές και με προκρίτους άλλων περιοχών για την προετοιμασία εξέγερσης. Ο Μιαούλης παρόλο που είχε ευεργετηθεί απο τον Καποδίστρια, προσχώρησε στην ομάδα των Υδραίων προκρίτων.
Στα μέσα Ιουλίου του 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης υποκίνησε εξέγερση στη Μάνη αναγκάζοντας τον Καποδίστρια να στείλει στρατιωτικά σώματα για να την καταστείλει. Την 14η Ιουλίου οι Μιαούλης και Κριεζής με 200 Υδραίους στρατιώτες κατέλαβαν τον ναύσταθμο στον Πόρο. Η φρουρά του νησιού στάθηκε ανίκανη να τους αντιμετωπίσει αφού στήριξη από το ναυτικό δεν υπήρξε.
Ο Μιαούλης μαζί με τον Μαυροκορδάτο προσπάθησαν να πείσουν τον Κωνσταντίνο Κανάρη να συνταχθεί μαζί τους χωρίς όμως επιτυχία. Αμέσως έσπευσαν οι αντιπρέσβεις των τριών μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να διαπραγματευθούν. Ο Μιαούλης στις συναντήσεις αυτές, ως διοικητής του ναύσταθμου του Πόρου πια, είχε βαρύνουσα γνώμη. Ήταν όμως χαρακτηριστική η εμπάθεια με την οποία αντιμετώπιζε τον Ρώσο αντιπρόσωπο, εμπάθεια που δεν είχε διαφανεί τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Γάλλο πλοίαρχο Vaillant που βρισκόταν εκείνη την εποχή στον Πόρο, σε κατ'ιδίαν συνάντηση του με τον Μιαούλη ο δεύτερος αποκάλεσε τον Καποδίστρια, Ρώσο και τύραννο.[15]
Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι αιφνιδιάζοντας τους εξεγερμένους τάχθηκαν υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης και απαίτησαν την παράδοση των επαναστατών. Έτσι οι Αγγλικοί, Γαλλικοί και Ρωσικοί στόλοι είχαν αποκλείσει τα λιμάνια του Πόρου και της Ύδρας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η ένωση των στόλων των επαναστατών. Ο ελλιμενισμένος εθνικός στόλος στον Πόρο ήταν υπό την αρχηγία του Μιαούλη ενώ μια μικρή μοίρα ήταν υπο την αρχηγία του Κανάρη, που δεν δεχόταν να υπακούσει στους επαναστάτες.
Η πρύμη και η πλώρη της λέμβου της Ελλάς, που χρησιμοποίησε ο Μιαούλης για να διαφύγει μετά την πυρπόληση του στόλου. Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Την 1η Αυγούστου κατέφθασε και ο Ρωσικός στόλος στο λιμάνι του Πόρου, όπου και απαίτησε την άμεση εγκατάλειψη των πλοίων. Το βράδυ της ίδιας μέρας εκρήξεις ακούστηκαν από την πλευρά των επαναστατών ενώ με την ανατολή του ηλίου ανατινάχθηκε το πολεμικό πλοίο «Ελλάς». Στη συνέχεια ανατινάχτηκαν και τα υπόλοιπα πλοία. Υπαίτιος για αυτή την καταστροφή ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης, ο οποίος είχε απειλήσει τις ξένες δυνάμεις να μην επιχειρήσουν έφοδο γιατί θα κατέστρεφε τον ελληνικό στόλο. Τελικά, ύστερα και από πιέσεις του Μαυροκορδάτου και των Υδραίων προκρίτων, έκανε πράξη τις απειλές του. Μετά την καταστροφή και του τελευταίου πλοίου διέφυγε με λέμβο μαζί με τον Μαυροκορδάτο στην Ύδρα.
Με εγκύκλιο του ο Καποδίστριας πληροφορεί τον ελληνικό λαό για τα γεγονότα στον Πόρο ενώ ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανέφερε σε επιστολή του προς τον Καποδίστρια: «Εν Πόρω 1 Αυγούστου 10 1/2 ώρας προς μεσημβρίας. Ο Μιαούλης παρέδωκεν εις τας φλόγας την Ελλάδα και την κορβέτταν η Ύδρα είθε παραδοθή το όνομα του αυτουργού τοιαύτης πράξεως βαρβαροτάτης εις αιώνιον ανάθεμα! Τα στρατεύματα κατέλαβον την πόλιν, το φρούριον και τα διασωθέντα ατμοκίνητα. Ευρέθησαν δε εις τ'ατμοκίνητα αυτά εις τον ναύσταθμον και εις τας αποθήκας φιτύλια εις τα υπονόμους, αι οποία έμελλον να αποκαταστήσουν τον Πόρον σωρόν ερειπίων και φαίνεται οτι ολίγον έλειψεν ώστε να τελειώσουν ο Μιαούλης και οι συναίτιοι του τοιαύτην πράξιν καταστροφής και ερημώσεως».[16]
Η πράξη του Μιαούλη ξεσήκωσε την γενική κατακραυγή όλων των σημαινόντων προσωπικοτήτων, εκτός βέβαια απο αυτών της Μάνης και της Ύδρας. Η αλήθεια είναι ότι ο Μιαούλης άθελα του έγινε όργανο του Μαυροκορδάτου[iv] και των συμφερόντων του, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί την πράξη της πυρπόλησης του στόλου[vi]. Ο Κωνσταντίνος Κούμας θα σημειώσει: «Αγαθέ ποτέ Μιαούλη κοσμοπεριβόητε δια τας κατά των εχθρών ανδραγαθίας σου πως έστερξας να γείνης όργανον αδικίας ανηκούστου και να περικαλύψης με όνειδος την μέχρι τούδε με κλέος στεφανωμένην κεφαλήν σου;».[17] Σίγουρη είναι πάντως η μεταμέλεια του Μιαούλη αφού σύμφωνα με τον Νικόλαο Δραγούμη, ο Μιαούλης είχε πει στον Σπυρίδωνα Τρικούπη το 1833: «Αν σε είχα σιμά μου εις τον Πόρον να με συμβουλεύσης οταν αποφάσισα να καύσω την φρεγάτα δεν θα την έκαια».[18]
Στις 13 Αυγούστου παραπέμφθηκαν σε δίκη, αν και δεν είχαν συλληφθεί, ενώ στις 14 Αυγούστου ο Καποδίστριας τους διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που σταματήσουν τις εχθρικές τους ενέργειες προς την κυβέρνηση, «η κυβέρνησις είναι έτοιμη να λησμονήση τα παρελθόντα προς χάριν αυτών». Τελικά όλα έληξαν με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.
Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1835 και τάφηκε στον Πειραιά στην Ακτή που ονομάστηκε έκτοτε Ακτή Μιαούλη.
Σημειώσεις
i. ^ Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον ακριβή τόπο γέννησης του Ανδρέα Μιαούλη. Πολλοί ιστορικοί με βάση τοπικές παραδόσεις υποστηρίζουν οτι γεννήθηκε στα Φύλλα Ευβοίας.[22] Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο αφού οι Βώκοι παρουσιάζονται μόνιμα εγκαταστημένοι στην Ύδρα απο το 1668. Έτσι θεωρείται πιθανότερο, αν όχι σίγουρο, να έχει γεννηθεί στην Ύδρα. Την τελευταία άποψη ενστερνίζονται και οι Γεώργιος Κριεζής, Αντώνιος Σαχίνης, Κωνσταντίνος Ράδος κ.α.[23] Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Ανδρέας Μιαούλης σε επιστολή προς τον Καποδίστρια σχετικά με γράμμα δημογερόντων της Εύβοιας αναφέρει: «Αυτής» εννοώντας την Εύβοια «ως ούσης γής της γεννήσεως των πατέρων μου, λογίζομαι πατριώτης». Αναγνωρίζει λοιπόν την Εύβοια ως τόπο γέννησης των προγόνων του αλλά οχι δικό του.[24]
ii. ^ Το οικογενειακό επώνυμο του Μιαούλη ήταν Βώκος ή Βόκος. Γιατί όμως ο Ανδρέας αποφάσισε να άλλαξει το επώνυμο του δεν είναι γνωστό. Εικάζεται οτι το επώνυμο Μιαούλης το απέκτησε απο το τουρκικό πλοίο «Μιαούλ» που αγόρασε στην Χίο.[25] Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για προσωνύμιο που του κόλλησαν οι άνδρες του πληρώματός του επειδή συνήθιζε να τους φωνάζει με «μια ούλοι», δηλαδή με «μιας όλοι μαζί».[26] [27]. Αυτό όμως αμφισβητείται από το γεγονός ότι τότε ο Μιαούλης δεν μπορούσε να δώσει τέτοιο παράγγελμα αφού τα πληρώματά του μιλούσαν και καταλάβαιναν μόνο αρβανίτικα.[28]
iii. ^ Αξίζει να αναφερθεί και η άποψη του Κορδάτου, ο οποίος υποστηρίζει οτι ο Μιαούλης ήταν μασόνος με αρκετά μεγάλο βαθμό. Έτσι ο Νέλσων, ο οποίος ήταν διάσημος μασόνος, λόγω της κοινής τους ιδιότητας τον άφησε ελεύθερο σε αντίθεση με τους δύο άλλους Σπετσιώτες που είχε συλλάβει και οι οποίοι δεν είχαν πραγματικά καμία σχέση με τους Γάλλους.[29]
iv. ^ Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δεν παραδέχθηκε ποτέ την εμπλοκή του στην λήψη της απόφασης του Μιαούλη να πυρπολήσει τον εθνικό στόλο. Χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη βουλή αναφέρει: «Σας είπαν, Κύριοι, οτι εγώ εσυμβούλευσα τον εμπρησμόν του εθνικού στόλου· δεν είναι αληθές» [..] «αν τα πλοία δεν εκαίοντο τότε, η Ελλάς ήθελε θρηνεί σήμερον το γενικόν των ελευθεριών της ναυάγιον». [30] Βλέπουμε οτι στο τέλος της ομιλίας του ενώ αρνείται την κατηγορία περι συνενοχής δικαιολογεί ως πολιτικός σύμβουλος του Μιαούλη απολύτως την πράξη του.
v. ^ Η απόφαση της Βαυαρικής αυλής να συμπεριλάβει τον Μιαούλη στην τριμελή επιτροπή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας αγωνιστών της επανάστασης αλλά και στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος απέρριψε την πρόταση να αντικαταστήσει ο γιος του, Ιωάννης Γενναίος Κολοκοτρώνης, τον Νικηταρά στην τριμελή επιτροπή. Ύστερα και απο αυτή την άρνηση την κενή θέση κάλυψε ο Δημήτρης Πλαπούτας.
vi. ^ Βέβαια υπάρχει και η άποψη αρκετών ιστορικών, κυρίως Γερμανών, όπως του Βόλφ Ζαίντλ, του Φρειδερίκου Τίρς, του Karl Mendelsson Bartholdy, του Φίνλευ κ.α. οι οποίοι θεωρούν την πυρπόληση του στόλου πράξη ηρωϊκή και αναγκαία αφού ο Καποδίστριας κυβερνούσε δεσποτικά και απολυταρχικά. Οι απόψεις αυτές κρίνονται υπερβολικές αλλα δικαιολογημένες αφου οι περισσότεροι ξένοι ιστορικοί της εποχής θεωρούσαν τον Καποδίστρια όργανο της Ρωσικής πολιτικής και γι'αυτό είχαν αναπτύξει αντικαποδιστριακά αισθήματα.

Δικαιώθηκε ο λόγος της επανάστασης του 1821?

Τέτοιες μέρες ακούμε μεγάλα λόγια για τον αγώνα των προγόνων μας να εξασφαλίσουν για εμάς τους νεότερους μία ελεύθερη πατρίδα, στηριγμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας...
Πράγματι, τα κίνητρα και οι μάχες που έδωσαν οι αγωνιστές του '21 ήταν, τις περισσότερες φορές, αγνά. Διαβάστε στο ΔΙΚΤΥΟ (εδώ) το λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ριγήστε από συναισθήματα. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις...
Ομως, καμμιά φορά, όταν βλέπω το χάλι της Ελλαδας, που οι κάποιοι "κουρασμένοι"την ξανάκαναν ... Ψωροκώσταινα, αναλογίζομαι:
Αξιζε τελικά εκείνος ο αγώνας?
Δικαιώθηκαν οι στόχοι και τα οράματα?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που, τόσα χρόνια μετά, συνεχίζει να μη σέβεται τους πολίτες τουόταν περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθούν?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που δε φροντίζει για την περίθαλψη και στήριξη των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των εχόντων ανάγκη?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που ξοδεύει χρήματα για φιέστες και δεν επενδύει στην Παιδεία?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που από τη μία αφήνει τους πολίτες του έρμαιο στα κακοποιά στοιχεία και από την άλλη στοχοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες ως υπαίτιους της εγκληματικότητας?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που είναι ο παρίας της διεθνούς σκηνής?

Νέα τρικύλινδρα μοτέρ από τη Mercedes

$
0
0
http://www.newsbeast.gr/files/temp/20CBAF1A8428C38FED1F80B3758E6414.jpg

Η Mercedes στο πλαίσιο της ευρύτερης τάσης για downsizing που επικρατεί, έχει στα άμεσα σχέδιά της να κατασκευάσει νέα 3κύλινδρα μοτέρ...

Δυσαρεστημένοι οι μισοί Γερμανοί με την κυβέρνηση Μέρκελ

$
0
0
http://www.naftemporiki.gr/fu/t/786520/600/600/0x0000000000b12311/2/1/dusarestimenoi-misoi-germanoi-kubernisi-merkel.jpg

28/03/2014 06:00 | Naftemporiki


Οι περισσότεροι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ακόμα και αφού η υποστήριξη προς τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση έχει αλλάξει ελάχιστα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πρόταση για διεθνή ημέρα ελληνοφωνίας και ελληνικής παιδείας

$
0
0
http://www.newsbeast.gr/files/temp/A2E4B9242D0166D00098D9E98DC544D6.jpg
Τη συλλογή υπογραφών για την καθιέρωση διεθνούς ημέρας της ελληνοφωνίας και ελληνικής παιδείας προτείνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας...
Τη συλλογή υπογραφών για την καθιέρωση διεθνούς ημέρας της ελληνοφωνίας και ελληνικής παιδείας προτείνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας...

Μαλαισία: Πρώτες αποζημιώσεις στους συγγενείς των επιβατών

$
0
0
http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=1372781&w=0&q=80 

Ασφαλιστικές εταιρείες στην Κίνα έχουν αρχίσει να καταβάλουν αποζημιώσεις στις οικογένειες των επιβατών του εξαφανισμένου αεροπλάνου της Malaysia Airlines, το οποίο πιστεύεται πως συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό. Η China Life, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας, έχει μέχρι στιγμής καταβάλει το συνολικό ποσό των 4,17 εκατομμυρίων γουάν ((1 κινέζικο γουάν = 0,117 ευρώ) στις οικογένειες 7 επιβατών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, υπάλληλος της εταιρείας. Στην China Life ήταν ασφαλισμένοι 32 επιβάτες της «χαμένης» πτήσης MH

Τι αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στις μεταφορές

$
0
0
http://newpost.gr/storage/photos/f_300px_300px/201307/taxi.jpg 
Προεμβάσεις στην αγορά των ταξί, αλλά και σε ένα μεγάλο φάσμα τωνnbsp; επιβατηγών και εμπορευματικών μεταφορών, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, προσχέδιο του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Γεύμα σε 250 απόρους παραθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

$
0
0
Γεύμα σε 250 απόρους παραθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Γεύμα σε 250 άπορους δημότες θα παραθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο πλαίσιο δράσεων αλληλεγγύης για τη βελτίωση της καθημερινότητας δημοτών που βρίσκονται σε ...σοβαρή ανάγκη.Η δράση θα γίνει 13.00-15.00 στην αίθουσα CORONA, που παραχώρησε η Helexpo Δ.Ε.Θ.. Συμμετέχει η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.Αναφερόμενη στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα τόνισε:«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνδυάζει την προσφορά φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων της πόλης με κοινό γνώμονα την έμπρακτη εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης που έγινε εφικτή χάρις στη δική τους παρουσία και συμμετοχή».Πηγή: seleo.gr


Δράμα: Νοσηλευτής... ξάφριζε ασθενείς!

$
0
0
Δράμα: Νοσηλευτής... ξάφριζε ασθενείς!

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από έρευνες του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας τρεις περιπτώσεις κλοπών, που είχαν διαπραχθεί, την τελευταία εβδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη ένας... 48χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο δράστης, νοσηλευτής στο παραπάνω νοσοκομείου, στις 19 και 25-3-2014, εισήλθε σε τρεις θαλάμους νοσηλείας και αφαίρεσε:

- ένα σακάκι και δύο τσάντες, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των 34 ευρώ
- ένα κινητό τηλέφωνο
- δύο ζευγάρια γυαλιά και
- διάφορα έγγραφα.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν τα περισσότερα από τα παραπάνω αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα οποία και αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας για τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Πηγή: xanthipress.gr

50 αλλαγές του ΟΟΣΑ που φέρνουν τα πάνω κάτω στον ανταγωνισμό

$
0
0
images 

Σαρωτικές αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή μας και αλλάζουν τους όρους ανταγωνισμού σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο στο σκέλος της υιοθέτησης των συστάσεων του ΟΟΣΑ.
Αργά το βράδυ ο υπουργός...
Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις ρυθμίσεις που εισάγονται προς ψήφιση, χαρακτηρίζοντάς τις ως «τη βασική κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί αυτή την περίοδο» καθώς αποσκοπούν στο άνοιγμα του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή.
Με βάση την ενημέρωση του ΥΠΑΑΝ υιοθετήθηκε το 82% των συστάσεων ενώ επιπλέον 8% έγινε δεκτό με αλλαγές:
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Φάρμακα -Φαρμακεία:
1.-Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.
2.-Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.
3.-Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.
4.-Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
5.-Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (φαρμακοπωλείο) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.
6.–Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.
7.-Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών. Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές: προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.
8.-Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).
9.-Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).
Καύσιμα

10. Καταργούνται σειρά ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων: επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.
11.Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».
Περίπτερα-Κυλικεία-Καπνός

12.–Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων. Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια. Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης προϊόντων καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας (απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους, κλπ.)
Βιβλία

13.–Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων, με εξαίρεση τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια. Το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης. Για τις λοιπές κατηγορίες βιβλίων και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται. Στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).
14.–Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.
Κυριακές
15.-Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.
Εκπτώσεις-Προσφορές

16.-Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Ο Κώδικας θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α. Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013 (από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).
17.-Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.
18.-Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.
Απορρυπαντικά

19.Καταργούνται τα τέλη γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους ενώ η υποχρεωτική γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης των προϊόντων αντικαθίσταται από απλό ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς υποχρέωση αναγραφής του αριθμού καταχώρισης. Έτσι μειώνεται το κόστος και καταργούνται περιττά διοικητικά εμπόδια τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τις εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή.
Ανώτατες Τιμές

20.Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ψωμί
21.-Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.
22.-Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά, στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.
23.-Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.
24.-Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.
25.-Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.
26.-Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.
27.Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.
Γάλα

28.-Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε «παστεριωμένο γάλα» και σε «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας».
29.-Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
30.-Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια «ζωής». Π.χ. «γάλα 5 ημερών», «γάλα 7 ημερών» κλπ.
31.-Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.
Ελαιόλαδο
32.-Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
33.-Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.
34.-Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου (500.000 ευρώ) και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (2.000 κυβικά μέτρα) που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.
35.–Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.
36.–Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.
37.-Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές καθεστώς.
38.-Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
39.-Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α. ) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.
40.-Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.
41.-Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης: Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και μειώνεται η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα σε 6.
42.Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
43.-Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
44.-Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.
45.-Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.
46.-Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.
47.Εξομειώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

48.-Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων.
49.-Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.
50.Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρίες φορτηγών ΔΧ, παλιές και νέες.
Πηγή : capital.gr

ΙΤΑΛΙΑ-ΗΠΑ Επίσκεψη Ομπάμα για «τόνωση» της συμμαχίας

$
0
0

ΚΛΙΚ ΕΔΩ!!

Ριζοσπάστης - ‎πριν από 58 λεπτά‎
Συναντήσεις με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας στη Ρώμη είχε το περασμένο 24ωρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας που πραγματοποιεί από ...

Αυτόματος συμψηφισμός ΦΠΑ- Αυξάνεται το ακατάσχετο από ...

$
0
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ!! 

Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 – 500 ευρώ. Αυξάνεται από τα 1.000 .


Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

$
0
0
Στους 70.305θα φτάσουν οι εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα διαγωνιστούν για 46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και 23.570 θέσεις...σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ). Το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με τον αριθμό των εισακτέων, προαναγγέλλει νομοθετικές ρυθμίσεις για τους σεισμόπληκτους υποψηφίους της Κεφαλονιάς, τους πολύτεκνους και άλλους που πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
Ο γενικός αριθμός εισακτέων εμφανίζεται αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, η αύξηση είναι φαινομενική και προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) - στους οποίους αντιστοιχούσαν 11.503 θέσεις - και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων.
Ο αριθμός εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:
-- 1ο πεδίο, Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: 18.690στα Πανεπιστήμια και 1.180στα ΤΕΙ.
-- 2ο πεδίο, Θετικών Επιστημών: 10.480στα Πανεπιστήμια και 800στα ΤΕΙ.
-- 3ο πεδίο, Επιστημών Υγείας: 2.935στα Πανεπιστήμια και 4.000στα ΤΕΙ.
-- 4ο πεδίο, Τεχνολογικών Επιστημών: 7.525στα Πανεπιστήμια και 11.555στα ΤΕΙ.
-- 5ο πεδίο, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης: 7.105στα Πανεπιστήμια και 6.035στα ΤΕΙ.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων στις θετικές επιστήμες ενώ μειώνεται στις σχολές θεωρητικών επιστημών, κατά 20%. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, γίνεται «για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταματήσει να "παράγει"ανέργους πτυχιούχους ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε την δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη», σπέρνοντας ψεύτικες ελπίδες στη νέα γενιά που χτυπιέται από την ανεργία κοντά στο 60%, με ιδιαίτερα υψηλά σε αυτή τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές από την Κεφαλονιά, για τους οποίους μία σειρά από φορείς ζήτησαν να μη δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που τους έχει ταλαιπωρήσει πολύμορφα, στερώντας ακόμα και τα σπίτια τους, το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει τελικά θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μόνο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014 - 2015.
Καταργείται η εισαγωγή καθ'υπέρβαση, σε δικό τους ποσοστό, των υποψηφίων από τις κατηγορίες πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με κοινωνικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι αυτών των κατηγοριών θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους και «μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια», όπως εξαγγέλλει το υπουργείο.
Επίσης, το υπουργείο σημειώνει ότι όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Viewing all 3577 articles
Browse latest View live